17 Haziran 2014 Salı

TARİH KOKAN SEMT: SÜLEYMANİYE

       
      İlk tanıtımıma Süleymaniye ile başlamak istedim. Çünkü Süleymaniye tarih kokar, geçmişini anlatır İstanbul'un. Camiisi,kokusu, gezerken büyüleyen sokakları,muhteşem manzarasıyla görülmesi gereken yerlerin başında gelir.
        Süleymaniye semti adını, 16. yüzyılda Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan Süleymaniye Camii ve Külliyesinden almaktadır.Semtin gelişimi bu yapı kompleksi çevresinde oluşan yerleşim ile olmuştur.
        Süleymaniye, İstanbul'un Fatih ilesinde, Süleymaniye Camii ve Külliyesi'nin çevresinde,İstanbul'un üçüncü tepesinde,adını külliyeden alan mahalledir.Osmanlı döneminde İstanbul'un önemli bilim ve ticaret merkezlerinden biri olan bölge,günümüzde de barındırdığı birçok tarihi eserle önemli bir kültür ve turizm mekanıdır. Fatih ilçesi'nin bir mahallesi olarak kuzeyde Demirtaş,kuzeybatıda Hoca Gıyasettin, batıda Molla Hüsrev, güneyde Beyazıt, doğuda Merca mahalleleriyle çevrilidir.Ancak semt olarak, Demirtaş,Hoca Gıyasetin, Molla Hüsrev mahalelerinin bir bölümüyle, Süleymaniye Mahallesi içinde kalan İstanbul Üniversitesi'nin merkez binasının arkasındaki kesimleri de içerir.

1 yorum: